lo_theaterroute-almelo

Ontdek de voorstellingen van 2024

Luuk Ransijn | Kleinkunst Cabaret

In 2023 won Luuk de AKF Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Vanaf september gaat hij de theaters in met zijn avondvullende voorstelling ‘Vacht’. 

Speciaal voor de Theaterroute speelt hij een half uur uit die voorstelling. 

Luuk is energiek en muzikaal. 

Met zijn scherpe oog voor de grote uitdagingen van zijn generatie én de zachte blik op het kleine, waar vaak overheen gekeken wordt, brengt hij cabaret met krachtige liedjes. 

Maak kennis met de onrust van een jonge twintiger, maar ook met de frisse storm die in zijn hart raast. 

Plankgas | Theatercabaret

In deze muzikale cabaretvoorstelling waar liedjes en sketches elkaar in hoog tempo opvolgen, neemt Plankgas de vrouw in al haar facetten onder de loep. Een krachtig, prachtig, immer diëtend, hardwerkend, zeurend, hysterisch, sexy, multitaskend, liefhebbend, intelligent, ijdel, grappig, zorgzaam en vermoeiend wezen. Maar één ding is zeker: Ik vrouw van jou! Een voorstelling met ballen dus ook leuk voor mannen!

Tekst, spel en zang: Mechteld Schelberg, Nicky ten Bosch, Maria Noë (vervangt Magali de Frémery)

Rosa da Silva | Kleinkunst Cabaret

Straks ga ik genieten’. Maar wanneer is straks? En hoe weet je of je aan het genieten bent? Na een tijd op een roze wolk te hebben geleefd is Rosa weer geland. Sinds de geboorte van haar dochter vraagt ze zich af of ze tot nu toe wel haar eigen weg heeft bewandeld. In A vida rosa maakt ze je deelgenoot van deze zoektocht. Is het allemaal wel zo rooskleurig geworden als ze verwachtte? Natuurlijk passeren alle (goedbedoelde) adviezen van (niet) inspirerende mensen om haar heen de revue en als het meezit wordt er een nieuwe Rosa geboren.  

Verwacht een persoonlijke en muzikale voorstelling, met een mix van mooie luisterliedjes, geschreven door tekstschrijver Tim Teunissen en componist Sergio Escoda. Muziek waarin haar liefde voor Americana en haar amor voor Bossanova duidelijk naar voren zal komen. Je ziet Rosa op haar kwetsbaarst, maar ook op haar strijdlustigst. Gewapend met ‘die stem!’, de beste stem in de kleinkunst. 

A vida rosa is Rosa’s tweede solovoorstelling. In 2019 won ze de jury- en publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. In 2021 ontving ze een nominatie voor de Annie M.G. Schmidtprijs. 

PADDY & DE TIJDGENOTEN | Muzikale Theatershow

Zeit ist eine Illusion                 

Zeit ist eine Illusion is een compacte en eigentijdse revue, geschreven door Paddy Schleidt. Als publiek neem je voor even een kijkje in het drukke leven van Paddy, waar prikkels de norm zijn en de manier waarop we tijd ervaren impact heeft op ons dagelijks bestaan. Een humoristische, verwarrende en vooral muzikale verkenning. Paddy en haar “tijdgenoten”, bestaande uit Myrthe, Amélie en Danielle, brengen niet alleen sketches, maar presenteren je ook een gevarieerd muzikaal repertoire, van pop ballads tot kleinkunst, cabaret en zelfs een vierstemmig gospelnummer over de 5e dimensie. De betekenis van tijd staat hier overal centraal. Maar wat als blijkt dat tijd slechts een illusie is.

PADDY & DE TIJDGENOTEN
Paddy is zangeres, actrice en theatermaker en is in 2022 afgestudeerd aan de opleiding Muziektheater, Codarts Hogeschool voor de Kunsten. 

Myrthe van der Vuurst de Vries is in 2022 afgestudeerd aan de opleiding Muziektheater, Codarts Hogeschool voor de Kunsten. 

Amelie Ackx is in 2022 afgestudeerd aan de opleiding Muziektheater, Codarts Hogeschool voor de Kunsten. 

Daniëlle Deddens is in 2023 afgestudeerd aan de opleiding Muziektheater, Codarts Hogeschool voor de Kunsten. 

Fotograaf: Anne van Zantwijk

Pieter Verelst | Absurdistisch Cabaret

Pieter Verelst gooit een blik op de wonderlijke absurditeit van ons bestaan. Met sketches die dansen op de grens van het ondenkbare en observaties zo scherp dat ze de realiteit splijten, belooft hij een avond van ongeëvenaarde komedie.

Breng je vrienden mee, kan deze fantastische voorstelling nog maanden nazinderen in jullie harten.

De Vlaamse cabaretier Pieter Verelst staat bekend om zijn waanzinnige verhalen, absurde humor en muzikale vondsten. Hij wordt geroemd om zijn “briljant absurdisme” en De Standaard schreef over zijn laatste voorstelling: “Pieter Verelst zuigt je onherroepelijk mee in zijn krankzinnige wereld.”

 

Cené Hale | Storytelling

Did you know that less than 1.1% of all words spoken in the bible are spoken by women? And, out of all the characters listed, less than 10% actually are women. Most of them don’t even have names.

Many of us grew up reading stories from the bible. We built entire societies, cultures, value systems, and identities around what we were taught. But it begs the question… What did we learn?

The Great Deception is a storytelling show* about a girl who grew up in Bible Belt America coming to terms with what it means to be a ‘Good Christian Woman’.

*THIS IS NOT A RELIGIOUS SHOW. It’s a show that just happens to be about religion.

Great succes at Oerol 2023.

Writer: Cené Hale and Raphael Rodan
Photographer / Artist: Nathalie Hennis

Beth&Flo | Klassieke Beleving

Beth & Flo: twee klassiek geschoolde pianistes die een brug slaan tussen de concertzaal en het theater. Klassieke muziek op hoog niveau gecombineerd met pakkende teksten, fysiek theater en een flinke dosis humor!

Beth & Flo, oftewel Elsbet Remijn en Claudette Verhulst, studeerden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij beiden hun Masterdiploma klassiek piano behaalden. Het duo valt op door hun frisse energie, eensgezind samenspel en door de verrassende vorm van  concerteren die zij de afgelopen jaren ontwikkelden. 

Vanaf september 2023 is het tweede cabaretprogramma Ander Onderwerp te zien in de theaters.

Jij hoort ‘m toch ook? Die stem in je hoofd, die fluistert, buldert, dramt. De stem die kleuterdeuntjes zingt op een tergend trage beat. Hij geeft genadeloos kritiek, of laat je wegdromen van de werkelijkheid.
Beth & Flo horen hem elke dag en ze zouden hem het liefst negeren door keihard Rachmaninov te spelen of een razendsnelle etude van Chopin. Nee, liever het gesprek met die stem niet aangaan. Liever een ‘Ander onderwerp’, alsjeblieft.

De tweede cabaretvoorstelling van Beth & Flo is persoonlijk en doet soms een beetje pijn. Waarbij de pianomuziek van grote componisten als Rachmaninov, Scriabin en Bach zorgt voor knetterend vuurwerk van vier handen op één vleugel en misschien, als het nodig is, voor troost.

Marjolein Keuning | Liedjestheater

Marjolein Keuning zingt, speelt en vertelt in Songs in Silence. Een intiem theaterstuk waarin zij liedjes en zelfgeschreven verhalen deelt, gebaseerd op haar wandelingen in de natuur. Ze wordt begeleid op gitaar door Leon Mennen. Op bijzondere, inspirerende locaties in de buitenlucht kun je volledig tot rust komen, en genieten van Marjolein (vocals, gitaar en melodica) en Leon Mennen (gitaar en vocals).

 Marjolein Keuning heeft haar sporen verdiend in theater en tv.
Zij speelde in vele musicals oa Les Misérables, Cats, Chicago, You’re the top en presenteerde het succesvolle programma ‘Het gevoel van’, waar ze duetten met veel internationale artiesten zong.
Velen kennen haar van haar spraakmakende rol in Goede Tijden Slechte Tijden, waar ze Maxime speelde, en ook van vele andere rollen op tv en film. Nu gaat ze terug naar haar eerste liefdes, zang en gitaar.
Sinds korte tijd speelt zij samen met Leon Mennen, veelgevraagd gitarist in studios, theater en concertzaal.

Zij neemt het publiek mee in de wereld van de bluegrass, country en standards.

Songs in silence!

Aren | Stand-up

Aren Scholte is cabaretier en rapper. Door middel van humor zoekt hij hoop en houvast in een chaotische werkelijkheid.

Hij ziet idealisme als iets positiefs, maar de idealen vanuit zijn opvoeding staan zijn eigen levensgeluk in de weg. Als je dat juk vervolgens van je afschudt, dan lijken de mogelijkheden eindeloos en dán is alles ook waar.
En dan moet het ook ineens over jou gaan

Hij was afgelopen editie finalist bij het Griffioen/De Stoep festival en gaat deze zomer meedoen aan het Amsterdams Studenten Cabaretfestival.

 

Max Douw | Kleinkunst Muzikant

Max Douw studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Zijn artistieke carrière begon met het spelen van de wereldberoemde eend Alfred Jodocus Kwak. Hij speelde diverse solovoorstellingen, maakte voorstellingen met schrijfster Yvonne Keuls en trad vaak op met het Residentie Orkest. Hij zingt en speelt ook met het Couperus Cellokwartet.

Jaime Nanoha speelt gitaar en bugel. In 2015 studeerde hij cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium. Hij beweegt hij zich in een wijds muzikaal landschap en zijn grote passie gaat uit naar Zuid-Amerikaanse muziek en Jazz.

‘Max en Jaime maken en spelen muziektheater van het hoogste niveau’.

Karel de Rooij – Mini & Maxi

David van Rosmalen | Cabaret en Dichtkunst

In de voorstelling als ik jou was neemt David van Rosmalen je mee op een filosofische ontdekkingsreis door zijn eigen leven. Welke keuzes hebben hem gemaakt tot wie hij vandaag de dag is? En had hij ook anders kunnen kiezen? Vragen vragen om antwoorden en antwoorden vragen om woorden. David zoekt naar oplossingen voor de puzzels van het leven met volzinnen vol zinvolle onzin.

“Dit is precies waarom we op de cultuursector moeten bezuinigen” – Geert Wilders

“Goddomme, wat lekker!” – Trouw

“Die gast had op de Zuidas veel meer kunnen verdienen” –Financieel Dagblad

Julia Bel en Band | Pop en Folk

Met haar pop- en folknummers laat Julia Bel (22) haar eigen teksten en melodieën horen. Prachtige, ontroerende, vrolijke verhalen, waarin iedereen zich herkent. De nummers worden live gebracht samen met haar band.
Julia studeerde af aan het ArtEZ conservatorium. Een eerste EP is in de maak en zal later dit jaar worden uitgebracht.

‘Julia is een enorm talent. Ze betovert met haar loepzuivere stem en ontroert met haar prachtige teksten.’

Hans Visser & Irene Filippova | Multimedia Muziektheater

De multimedia muziektheatervoorstelling de Meisjes van Vermeer & meer van Hans Visser & Irena Filippova gaat over de rol van de vrouwen in het werk en de levens van de beroemde Hollandsche schilders uit de 17de eeuw. Een fascinerende multimedia theatershow met prachtige beelden, inspirerende verhalen en muziek.

Het is opmerkelijk dat 33 van de 37 bekende schilderijen van Johannes Vermeer over vrouwen gaan. Van geen andere schilder is zo’n nadrukkelijke voorkeur voor het ‘zwakke geslacht’ bekend. Hans Visser en Irena Filippova laten zien hoe de vrouwen in de 17e eeuw in het leven stonden, hoe ze zich staande hielden en wat hun rol was als muze, moeder, minnares en echtgenoot. Een voorstelling over plichten, plezier, ambachten, oplichters, geloof & liefde in de 17de eeuw.

Hans Visser was een van de oprichters van de groep Flairck, speelde een aantal jaren bij de Franse zanger Georges Moustaki, maakte tussen 1990 en 2000 met het gezelschap Hans Visser & Friends 10 theaterproducties en vormt sinds 2005 een duo met topaccordeoniste en zangeres Irena Filippova. In 2010 won hij de Gouden giraffe voor het World Press Photo Concert en met Flairck won hij de ‘Zilveren Harp’ en 2 Edisons.

Irena Filippova studeerde cum laude af op accordeon en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze speelde Puur Barbaars met het Internationaal Danstheater, Mes op Tafel bij omroep MAX, ze was de spelende jukebox bij Top 2000 TV en maakte verschillende soloprogramma’s.

Boys won't be boys | Theatrale Happening

Een theatrale happening met echte mensen.

BOYS WON’T BE BOYS geeft persoonlijke en eerlijke verhalen over mannelijkheid een podium, en is een wervelende vrijplaats voor een steeds wisselende groep spelers met talent om mens te zijn.

We verschillen, nou en? Niemand past precies in een hokje, en precies dat willen wij vieren. Door al die verschillende verhalen met elkaar te delen doorbreken we vooroordelen en stereotypen en komen we dichter bij elkaar. Boys Won’t Be Boys is een vrolijke aanklacht en ode aan het begrip man. 

De met killerheels gewapende host Rikkert van Huisstede speelt samen met een kleurrijke parade van spelers die vertellen, zingen, (g)rappen, dansen, kortom: we trekken deze avond alles uit de kast. En hokjes? Die zijn er om je in om te kleden tot wie je echt bent.

Noblesse Oblige | Eigentijdse en Klassieke Zangkunst

Welkom in de vrolijke muzikale wereld van Noblesse Oblige.

Het repertoire van Noblesse Oblige omvat vele bekende melodieën. Franse chansons, Duits cabaret, Engelse oldtimers, Nederlandse luisterliedjes en klassieke aria’s. Veelal driestemmig gezongen in nieuwe, prachtige arrangementen, waaronder ‘O mio bambino Caro’ maar ook nummers als ‘I will survive’.
De klassieke achtergrond van de drie professionele zangeressen wordt niet verloochend en dat zorgt soms voor verrassende effecten. De presentatie is theatraal, stijlvol en oprecht.

Ze zijn bekend geworden van Holland’s Got Talent en DWDD en hebben gespeeld voor alle lagen van de bevolking zoals Kofi Anan, het Koningshuis, de Ridderzaal in Den Haag maar ook bij mensen thuis rond de piano. 

Zang: Esther Adelaar, Esther Floor, Isabella Scholte

Piano:  Elizabeth Ford

Regie:  Bart Oomen